Assalamualaikum dan hai semua, so hari ni saya nak cerita sikit tentang property bubble. Mesti ramai yang tak tahu tentang perkara ini. Ok,jom mula.

Seperti yang kita tahu, semua orang ingin mempunyai hartanah sendiri dan ingin membelinya pada harga yang berpatutan. Namun begitu, jika kita lihat pada masa sekarang orang ramai tidak mampu untuk memiliki hartanah. Hal ini adalah kerana harga hartanah yang semakin melambung tinggi dan tidak munasabah. Perkara ini terjadi apabila adanya “demand” atau pemintaan yang tinggi terhadap hartanah di sesuatu kawasan yang sama. So, apabila demand meningkat, supply and price also increase= scarcity terhadap natural resources,limited supply of open land.

Ok,sekarang lets move to the main topic. Property bubble terjadi apabila demand orang ramai untuk membeli hartanah dalam kawasan yang sama semakin meningkat sehingga mendorong harga hartanah untuk naik melambung tinggi. Lebih jelas lagi, kuasa membeli akan menurun. Seterusnya apabila orang ramai sudah tidak mampu untuk membeli hartanah, disinilah akan berlakunya property bubble burst. Harga hartanah akan kekal atau menurun. Namun begitu,”market value” hartanah tersebut tidak akan menurun. Di sini, buyer akan mendapat faedah kerana harga hartanah yang dijual kepada mereka akan diturunkan oleh vendor kerana buyer mempunyai banyak pilihan lain. Dalam erti kata lain the buyer will have the power to determine the selling price.

Kesan property bubble burst:

1. Ekonomi merudum
2. Bank menjadi lemah
3. Pelabur rugi

Sebagai contoh, seorang pelabur membeli rumah dengan harga RM 600,000. Apabila property bubble burst, orang ramai tidak akan mampu membeli hartanah tersebut dan pelabur akan rugi kerana dia tidak akan mendapat pulangan dari hartanah itu. Pelabur juga tidak akan mampu untuk membayar semula hartanah yang dibeli mereka kepada bank. Hal ini seterusnya akan mengakibatkan hartanah dibeli tersebut untuk dilelong. Namun begitu, bank tetap tidak akan mendapat pulangan mereka semula kerana harga lelongan rumah tersebut yang murah dari RM 600,000. Perkara ini seterusnya akan memberi impak kepada ekonomi negara yang mana akan merudum.

Ok,last sekali saya nak cakap thanks pada sesiapa yang baca post ni????????????buat masa sekarang, ini sahaja la perkongsian saya dengan anda.kalau ada salah tolong betulkan saya..????Assalamualaikum.